Bart en Ludo over het belang van het Koploperbos

Interview: Bart Joling , voorzitter Koploperbos spreekt met Ludo Mennes, Directeur Coöperatieve Rabobank Groningen en Drenthe, over het belang van het Koploperbos.

Bart : Ludo, kun je uitleggen waarom Rabobank projecten zoals het Koploperbos steunt?

Ludo: Natuurlijk, Bart. De Rabobank is een coöperatieve bank, wat betekent dat samenwerking en gemeenschapszin in onze kern zitten. Onze missie, “growing a better world together,” vat dat goed samen. Of, zoals ik het zelf graag omschrijf: elke dag een mooiere leefomgeving creëren. We dragen hieraan bij met diensten die dicht bij ons vakgebied als bankier liggen. Vanuit onze geschiedenis hebben we een sterke agrarische basis, en voedselbossen sluiten daar op een natuurlijke manier op aan. Hoewel het onderwerp relatief nieuw voor me is, merk ik dat het me echt raakt, vooral door de passie en energie die ik bij jullie zie. Ook in gesprekken met mensen zoals Femmeke van de Drentse Voedselbossen voel ik diezelfde bevlogenheid. Het sociale aspect van een voedselbos – hoe het bijdraagt aan de regio en verbindingen legt – spreekt me daarbij enorm aan.

Bart: Dus als directeur van de Rabobank zie je een rol om transities te versnellen?

Ludo: Absoluut. In mijn rol kan ik de nodige impact maken door de transitie naar een duurzamer systeem te ondersteunen en versnellen. Lokale initiatieven zoals het Koploperbos passen daar perfect bij en sluiten nauw aan bij onze missie. We zoeken actief naar dit soort initiatieven, en persoonlijk vind ik het geweldig om projecten zoals deze te helpen opschalen. Want juist door te groeien maken we het verschil.

Bart: Wat was de aanleiding voor de specifieke financiële steun van Rabobank aan het Koploperbos?

Ludo: Elk regiokantoor kreeg ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Rabobank een cheque van €125.000 om te investeren in maatschappelijke projecten. Aan mijn voorganger Carlo de keuze hoe dit bedrag het beste besteed kon worden.

Hij koos voor het Koploperbos omdat het een project is dat op meerdere vlakken werkt: het draagt niet alleen bij aan natuurbehoud, maar ook aan sociale verbindingen. Bovendien worden bedrijven hier nauw bij betrokken. Het voorbeeld van Euvelgunne, waar jullie 2800 bomen hebben geplant met de hulp van 42 bedrijven, is daar een prachtig voorbeeld van. Het laat zien hoe samenwerking leidt tot saamhorigheid en een versnelling van de transitie. Waar beweging ontstaat, ontstaat kans op versnelling, en wij ondersteunen dat als bank graag – zowel met onze kennis als met financiële middelen en ervaring.

Bart: Wat maakt voedselbossen specifiek interessant voor de Rabobank?

Ludo: Elk project dat structureel bijdraagt aan de aanplant van groen heeft een positieve invloed op het milieu. Voedselbossen zijn bijzonder omdat ze verschillende maatschappelijke vraagstukken raken: CO₂-opslag, biodiversiteit, sociale cohesie, en uiteindelijk ook de toegang tot betaalbaar voedsel. Ze zijn een manier om samen de leefomgeving te versterken en mogelijk ook een bijdrage te leveren aan voedselvoorziening.

Voor mij persoonlijk is het heel belangrijk dat voedselbossen bijdragen aan een betere leefomgeving, dat motiveert mij ook sterk.

Bart: Hoe zie jij de rol van voedselbossen in de bredere voedseltransitie?

Ludo: Wij denken dat ons voedsel steeds duurzamer zal worden geproduceerd. Om die transitie te maken, is het aanleggen van een voedselbos één van de manieren om op een rendabele manier duurzaam voedsel te produceren. Een voedselbos zal de agrarische ondernemer op de lange termijn een nieuwe, duurzame inkomstenbron opleveren. Wel vind ik de keuze voor Zernike als locatie heel slim. Daar zitten de toekomstige leiders van Nederland. Door een voedselbos aan te leggen op een plek waar zij dagelijks komen, maken we ook hen bewust van de waarde van onze leefomgeving en de kracht van samenwerking met de natuur. Dit kan zelfs bijdragen aan een omslag in denken. Er zijn studenten die nog denken dat melk uit een kraan komt in plaats van uit een koe!

Voor mij ligt een belangrijke drijfveer in het bewust maken van de jeugd over hun omgeving en hun rol daarin – hen laten zien dat we allemaal deel uitmaken van een groter ecosysteem. Als we dat samen kunnen laten zien op de campus, zetten we een belangrijke stap voorwaarts.

De opening van dit 2e Koploperbos vindt plaats op 6 december 2024. Je kan je nog aanmelden als deelnemend bedrijf.