Over het bos

Het Koploperbos komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit de koker van het Koploperproject. Dit project helpt bedrijven en organisaties om duurzamer te werken en daarmee toekomstbestendig te worden. 

Het meten van CO2 is een belangrijk onderdeel in het Koploperproject. Elke koploper doet zijn uiterste best om de CO2 uitstoot in zijn bedrijfsvoering zo veel mogelijk te verminderen. Toch blijft CO2 uitstoot een onvermijdbaar gevolg van het ondernemen. Om deze uitstoot een beetje te compenseren, kunnen ondernemers bomen planten.

Deze bomen worden veelal geplant in het buitenland, wat minder tastbaar is voor de ondernemer. De combinatie tussen het planten van bomen en het tastbaar maken hiervan, is waaruit het idee van een eigen bos is geboren: het Koploperbos. Al was er bij de initiatiefnemers van het Koploperbos aan ideeën geen gebrek en werd bedacht wat voor functies het bos allemaal kon hebben. Een stukje educatie, zichtbaarheid van impact en eigenaarschap voor bedrijven. En dit alles om bedrijven bewust te maken en te helpen met het communiceren van hun impact

Het is de missie van het Koploperbos is dan ook om bedrijven te informeren over de kansen en mogelijkheden van duurzaam ondernemen en hen inspireren om tot actie over te gaan.

De gedreven groep initiatiefnemers heeft hier een project van gemaakt en samen met de provincie en gemeente hebben ze gekeken waar waar het bos mogelijk gemaakt kon worden. De bedrijvenvereniging Zuidoost in Groningen, kwam ter sprake en zij waren gelijk enthousiast over het plan. 

Het bos moet worden opgenomen in de natuurlijke omgeving van De Hunze en heeft invloed op de historische en landschappelijke impact van het gebied. Na een jaar en hard aan dit plan te hebben gewerkt kwam er een akkoord op het bos en werd de realisatie gestart.

Nog voordat het bos aangeplant was, was de helft van het bos al verkocht. Fantastisch!

Al met al heeft het bos zes doelen: 

  • Een toename van biodiversiteit;
  • Het compenseren van CO2;
  • Het creëren van een gezonde leefomgeving;
  • Het terugdringen van hitte- en waterstress;
  • Het creëren van recreatiemogelijkheden;
  • Het creëren van medewerkersbetrokkenheid rondom duurzaam ondernemen.

Wordt ook onderdeel van het Koploperbos. Bekijk de verschillende pakketten.