Over het bos

Het Koploperbos komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit de koker van het Koploperproject. Dit project helpt bedrijven en organisaties om duurzamer te werken en daarmee toekomstbestendig te worden. 

Het meten van CO2 is een belangrijk onderdeel in het Koploperproject. Elke koploper doet zijn uiterste best om de CO2 uitstoot in zijn bedrijfsvoering zo veel mogelijk te verminderen. Toch blijft CO2 uitstoot een onvermijdbaar gevolg van het ondernemen. Om deze uitstoot een beetje te compenseren, kunnen ondernemers bomen planten.

Deze bomen worden veelal geplant in het buitenland, wat minder tastbaar is voor de ondernemer. De combinatie tussen het planten van bomen en het tastbaar maken hiervan, is waaruit het idee van een eigen bos is geboren: het Koploperbos. Al was er bij de initiatiefnemers van het Koploperbos aan ideeën geen gebrek en werd bedacht wat voor functies het bos allemaal kon hebben. Een stukje educatie, zichtbaarheid van impact en eigenaarschap voor bedrijven. En dit alles om bedrijven bewust te maken en te helpen met het communiceren van hun impact.

Missie

Het is de missie van het Koploperbos is dan ook om bedrijven te informeren over de kansen en mogelijkheden van duurzaam ondernemen en hen inspireren om tot actie over te gaan.

De gedreven groep initiatiefnemers heeft hier een project van gemaakt en samen met de provincie en gemeente hebben ze gekeken waar waar het bos mogelijk gemaakt kon worden. De bedrijvenvereniging Zuidoost in Groningen, kwam ter sprake en zij waren gelijk enthousiast over het plan. 

Doelen

Onze bossen hebben het bos zes doelen: 

Word ook onderdeel van het Koploperbos. Bekijk de verschillende pakketten.

Bestuur

Het bestuur van Stichting Koploperbos bestaat uit vier mensen die complementair aan elkaar zijn.

Bart Joling – voorzitter. Directeur bij Ten Stripes, een missiegedreven strategiebureau. De man die alles weet van communicatie en concepten. Heeft de ambitie om heel veel bossen te planten.

Ramon Hoiting – penningmeester. Vestigingsleider bij DonkerGroep, het grootste groenbedrijf van Nederland. Daardoor hebben we de juiste ingangen om voordelig in te kopen. Zowel qua bomen als planten als onderhoud.

Jasper Tiemens – secretaris. Projectleider natuur en landbouw bij Natuur en Milieufederatie. De man die alles weet van bomen, planten en biodiversiteit. En zijn weg kent in de wirwar van instanties met belangen.

Ada Kruiter – algemeen bestuurslid. Ondernemer, voedselbos eigenaar, aanjager verduurzaming bedrijventereinen en heeft vele tientallen ondernemers begeleid met het Koploperproject, onze grote zus. Ada is verbinder pur sang en krijgt dingen gedaan op alle niveaus. 

Ons concept

Stichting Koploperbos heeft een faciliterende rol in het realiseren van (voedsel) bossen.We helpen (voedsel) bossen in spe met:

 • Commercieel concept
  • Werving van bedrijven
  • Borgen betrokkenheid deelnemers
  • Zichtbaarheid bedrijven
  • Samenwerking EcoMatcher (co2 compensatie management)
 • Het aanplanten van bossen
  • Schop in de grond
  • Onderhoud organiseren
 • Lange termijn borgen
  • Inboet garantie voor de groei
  • Bestemming natuur voor de komende 100 jaar