Recreatiemogelijkheden

De betekenis van recreatie.

Recreatie staat voor vernieuwing en verfrissing. Precies wat je nodig hebt als mens in tijden van drukte. De stress van ‘alle ballen in de lucht moeten houden’ kan even worden losgelaten in de natuur. Ontladen door te bewegen of op een bankje zitten om écht even niks te doen.  

 

Nog nooit eerder is er op initiatief van ondernemers op een bedrijventerrein een bos aangelegd. Terwijl dit juist de perfecte plek is om een bos aan te leggen, want tijd doorbrengen in de natuur is belangrijk om optimaal te functioneren. Waarom dit zo is, lees je hieronder.

Waarom is het belangrijk

Steeds meer mensen kennen het belang van tijd spenderen in de natuur. Maar toch blijven we veel binnen. Je start met je werkdag, gaat achter je scherm zitten, tussendoor maak je een wandeling met je collega’s en zit vervolgens weer achter je scherm tot de werkdag voorbij is. Eenmaal thuis aangekomen plof je op de bank, om opnieuw naar een scherm te kijken. 

Een serie kijken op Netflix is zeker leuk en hoort bij ontspanning, maar zorgt zoals bewezen is niet voor de vernieuwing en verfrissing, die je zou ervaren wanneer je tijd in de natuur doorbrengt. 

Tijdens de middagwandeling met collega’s loop je vaak over het industrieterrein waar je bedrijf gevestigd is. Dat maakt het dé perfecte plek voor het Koploperbos. Om jou en je collega’s even die 20 minuten in de natuur te bieden die je per dag nodig hebt. 

Wandelen in de natuur heeft namelijk veel voordelen. Het verbetert onder andere het geheugen. In een onderzoek onder studenten in Michigan is dit uitgewezen. De studenten kregen informatie die ze moesten onthouden, waarna ze in 2 groepen een wandeling maakten en aan het einde van deze wandeling werd getest hoeveel informatie ze nog wisten. De groep die in de natuur liep maakte de geheugentest 20% beter dan de groep die langs een straat liep.

Het geheugen is niet het enige wat beter wordt van de natuur. De productiviteit, concentratie en creativiteit van mensen nemen toe. Zelfs het ziekteverzuim daalt. Een studie van KPMG berekende dat 10% meer groen in je buurt een zorgkostendaling van 400 miljoen euro per jaar zou opleveren.

Heb je al wel 20 minuten in de natuur doorgebracht vandaag? Vooruit, dan hebben we een aanrader voor je Netflix-avond: A life on our planet met David Attenborough.

De impact van het Koploperbos op recreatiemogelijkheden

De Wageningen Universiteit zegt dat een natuurlijke omgeving bijdraagt aan de gezondheid van van mensen door onder andere het aanzetten van sociaal contact. Een netwerkwandeling in het bos met je favoriete collega of het opdoen van nieuwe contacten, daar is het Koploperbos dus de perfecte plek voor. 

Het Koploperbos maakt al impact op zich, door alle voordelen die een bos biedt. De locatie van het industrieterrein op bedrijventerrein ZuidOost in Groningen versterkt dit, door natuur beschikbaar te maken in het industriële landschap. Het bos zorgt voor educatie, biodiversiteit, vermindert hittestress, voorkomt wateroverlast en biedt werknemers van omliggende bedrijven en organisaties de mogelijkheid om tijdens het werk een gezonde ‘workout’ te doen of wandeling te maken. 

De bomen worden geplant op braakliggend terrein van de gemeente, dat niet of nauwelijks in trek is bij bedrijven. En zo wordt een niet-zo-aantrekkelijk stukje stad, omgetoverd tot een mooi, duurzaam bos dat het Hunze stroomdal in ere herstelt.

Wat kan jij doen?

Dat wandelen gezond en dat stress slecht is, weten we. Maar hoe vaak laat jij je personeel even lekker een wandeling doen? En bied jij ze even een rustmoment tijdens de drukke taken in? 

Daarom is het goed om, ieder uur even 5 a 10 min lekker te staan of te wandelen. En een keer per dag sowieso een langer rondje te doen, dus ga bijvoorbeeld even naar het bos toe. Even er lekker helemaal uit. 

Dus start vandaag nog met gewoon lekker te wandelen en er lekker op uit te gaan met je team. 

 

P.S. het is ook geen goede teambuilding activiteit 😉