Gezonde omgeving

Je omgeving roept acties en emoties op

Een gezonde omgeving heeft meer effect op gedrag van mensen dan de meesten denken. Zo lokt je omgeving een bepaald gedrag of een emotie uit in positieve en negatieve zin. Aan de kassa geven we vaak toe aan impulsaankopen van snoepgoed. Het ligt er toch terwijl je staat te wachten. In een nette en opgeruimde omgeving zijn we minder geneigd om afval op de grond te gooien. Studenten die thuis moeite hebben met concentreren, hebben wel succes bij het studeren met lotgenoten, zoals in een universiteitsbibliotheek. We drinken vaak alcohol omdat onze vrienden ook drinken en tijdens voetbalwedstrijden roepen we vaak dingen die we in onze dagelijkse leven niet zouden uiten. Herkenbaar?

Ons gedrag en onze emoties komen dus gedeeltelijk voort uit onze omgeving. Denk eens aan hoe vrolijk, gelukkig en misschien zelfs relaxed je je voelt na een wandeling door de natuur. Je voelt je gezond. Het Koploperbos is daarom de perfecte toevoeging aan de industrie rijke omgeving van bedrijventerrein Zuidoost in Groningen.

Waarom is een gezonde omgeving belangrijk?

In de natuur bevind je je in een gezonde omgeving. Een bos is bijvoorbeeld een bron van frisse lucht. Bomen en planten absorberen CO2 en produceren zuurstof, wat bijdraagt aan een gezonde luchtkwaliteit. Deze natuurlijke omgeving is beter bewezen dan de overmatig bebouwde omgeving, waar de luchtkwaliteit vaak slechter is vanwege de hoge concentratie van verkeer en industriële activiteiten.

Het Koploperbos is naast de gezonde lucht die het met zich meebrengt, geweldig om in te ontspannen en te ontstressen. Studies hebben aangetoond dat het zijn in de natuur kan leiden tot een afname van stresshormonen en een verbetering van je stemming. Dit kan bijzonder nuttig zijn tijdens drukke of stressvolle dagen op kantoor. Daarom vinden wij: je moet minimaal 20 minuten per dag in de natuur doorbrengen. Tenzij je heel druk bent. Dan een uur.

Wil je ultiem genieten van alles wat een bos te bieden heeft? Ga er dan bewegen of sporten. Wandelen, hardlopen en fietsen zijn allemaal activiteiten die je kunt doen in een bos en de natuur kan een aantrekkelijke plek zijn om te sporten, in plaats van in een drukke stad of een druk gebouw.

De impact van het Koploperbos op een gezonde omgeving

Er is veel bewijs dat aantoont dat mensen zich beter voelen en efficiënter presteren in een omgeving met veel groen. Patiënten in ziekenhuizen herstellen sneller wanneer hun kamer een groen uitzicht heeft. Personen met geestelijke gezondheidsproblemen, zoals dementie of psychische aandoeningen, profiteren aantoonbaar van de aanwezigheid van planten en dieren in hun omgeving. Daarnaast bieden landschappen een tastbare verbinding met het verleden en helpen ze ons om ons te ontspannen en aarden. 

Volgens bepaalde onderzoeken kan een groene omgeving leiden tot een stijging van de productiviteit tussen 8% en 15%. Andere studies wijzen op een afname van ziekteverzuim als gevolg van deze groene omgeving. Ga voor een gezonde omgeving dus eens het Koploperbos verkennen!

Ons gedrag en onze emoties komen dus gedeeltelijk voort uit onze omgeving. Denk eens aan hoe vrolijk, gelukkig en misschien zelfs relaxed je je voelt na een wandeling door de natuur. Je voelt je gezond. Het Koploperbos is daarom de perfecte toevoeging aan de industrie rijke omgeving van bedrijventerrein Zuidoost in Groningen.