Terugdringen hitte- en waterstress

Wat is hitte- en waterstress?

Hitte- en waterstress zijn termen die worden gebruikt om te verwijzen naar de negatieve effecten van extreem warm weer en gebrek aan water op planten, dieren en mensen.

Hittestress ontstaat wanneer de temperatuur te hoog wordt voor een organisme om op een normale manier te functioneren. Dat gaat vaak in combinatie met waterstress en heeft hetzelfde effect, alleen door de droogte in plaats van de hitte. 

In combinatie kan hitte- en waterstress leiden tot een grotere druk op het milieu en de landbouw, aangezien deze factoren de productiviteit van landbouwgronden kunnen verminderen en de biodiversiteit kunnen aantasten.

Ons gedrag en onze emoties komen dus gedeeltelijk voort uit onze omgeving. Denk eens aan hoe vrolijk, gelukkig en misschien zelfs relaxed je je voelt na een wandeling door de natuur. Je voelt je gezond. Het Koploperbos is daarom de perfecte toevoeging aan de industrie rijke omgeving van bedrijventerrein Zuidoost in Groningen.

Het gevaar van extreem weer

Landschappen wereldwijd worden geconfronteerd met temperaturen die records verbreken, terwijl veel gebieden nog niet hersteld zijn van de vorige periodes van droogte. Dit is een zorg voor landen zoals Nederland, die weinig ervaring hebben met aanhoudende hitte en droogte in de lente en de zomer. Wat zijn de gevolgen hiervan en hoe kunnen we dit aanpakken?

Uit onderzoek blijkt dat extreem weer steeds vaker en intensiever voor gaat komen. Jaren van extreme droogte kunnen in de toekomst tot wel drie keer zo vaak voorkomen (Universiteit Utrecht, 2022). 

Achtereenvolgende droge jaren zijn een groter probleem dan je wellicht doet vermoeden. Een paar fikse regenbuien in de donkere maanden van het jaar, waar wij als Nederlanders van gewend zijn om doorheen te fietsen, lost het watertekort niet op. Getroffen gebieden kunnen nog lang kwetsbaar zijn. Aanvullen van het grondwaterpeil kan wel jaren duren. 

Dit heeft onder andere te maken met het feit dat uitgedroogde grond water slecht opneemt. Het regenwater spoelt bijna direct het riool in. Hierdoor stapelen de effecten op tot een steeds drogere bodem. 

Wil je weten hoe dit afgelopen januari is gegaan, klik dan hier.

De impact van het Koploperbos op hitte- en waterstress

De natuur verkoelt, zo simpel is het. Dat maken bomen, planten en struiken dan ook onmisbare elementen in onze omgeving, omdat ze vele voordelen met zich meebrengen. Ze zorgen niet alleen voor zuurstof, voedsel, medicijnen en een schone lucht, maar ook voor verkoeling. Bomen bieden schaduw door hun grootte en bladerdek en verdampen water via hun bladeren, waardoor ze de omgeving afkoelen. Volgens onderzoeken van de Wageningen University & Research, kan een grote boom in de stad op een zonnege dag zelfs hetzelfde koelvermogen hebben als tien airco’s. Het precieze koelvermogen hangt af van de grootte van de boom, de soort boom en de plantlocatie. 

Het bedrijventerrein Zuidoost in Groningen is een sterk bebouwd gebied waardoor natuur een welkome toevoeging is die direct impact heeft op de warmte en omgang met water in het gebied. 

De aanplanting van het Koploperbos kan wel 5 tot 7 graden hitte schelen in de zomer. Dat is niet alleen fijn wanneer je er zelf een wandeling doorheen maakt, het maakt ook een groot verschil voor insecten en dieren die in het Koploperbos nu kunnen leven.