Groningse ondernemers kunnen eigen bos kopen

Eerste stukken bos zijn al verkocht  

Ondernemers in Groningen kunnen op bedrijventerrein Zuidoost een eigen stukje bos kopen. De verkoop is nog maar pas gestart, maar de eerste vierkante meters van dit zogenoemde Koploperbos vliegen al over de toonbank. Bart Joling, voorzitter van de stichting Koploperbos, spreekt van een ‘uniek’ project. “Eigenlijk is dit bos een dubbele primeur voor de stad.” 

Het idee voor het Koploperbos komt uit de koker van het Koploperproject. Dit project helpt ondernemers om zo duurzaam en CO2-neutraal mogelijk te ondernemen. 

Het bos wordt zo’n 7.000 vierkante meter groot en krijgt een plekje op een kavel achter vakgarage Evenhuis aan de Euvelgunnerweg. Er komen verschillende soorten bomen en struiken: fruit- en notenbomen, kruiden, maar ook bloeiende planten en bloemen. 

Ondernemers kunnen een stuk van dit bos kopen, waarbij zij moreel eigenaar worden. De Gemeente Groningen blijft juridisch eigenaar. Bedrijven hebben daarbij de keuze uit drie verschillende pakketten: brons, zilver of goud. Bij een bronzen pakket koop je voor 425 euro 10 vierkante meter aan bos, met daarop zo’n 4 à 5 bomen. Het zilveren pakket kost 1.250 euro en levert je 100 vierkante meter aan bos en zo’n 40 bomen op. Het gouden pakket biedt voor 5.000 euro 500 vierkante meter aan bos met daarop 200 bomen. 

Volgens Joling is er veel belangstelling. “De verkoop is nog maar net gestart, maar meteen al zijn de eerste vierkante meters bos verkocht”, zegt hij. Onder andere Bouwmaat, Hanos, Effectief Groep, SKSG, Lichtpunt Theatertechniek, Buutvrije Zaken, Rein Advies en DZyzzion mogen zich al eigenaar van een stuk bos noemen. De bomen zijn nog niet geplant; dat gebeurt in maart volgend jaar.

Dubbele primeur 

Volgens Joling gaat het om een uniek project en is het een dubbele primeur voor de stad. “Dat ondernemers een eigen stukje bos kunnen kopen is uniek. Dat het bos dan ook nog een plek krijgt op een bedrijventerrein maakt het al helemaal bijzonder.” 

Het bos wordt een ‘inspiratiebos’ waar ondernemers en hun werknemers inspiratie op kunnen doen om zo duurzaam mogelijk te leven. Zo komen tussen de bomen bordjes met daarop informatie en QR-codes die straks een route vormen door het bos. Die codes leiden dan weer naar tips, adviezen en weetjes over duurzaamheid en duurzaam leven.

Gezonde leefomgeving 

Tegelijkertijd wordt met het bos de CO2 uit de lucht gehaald en zorgt het voor een toename van biodiversiteit, minder hitte- en waterstress en een gezonde leefomgeving. Joling: “En niet te vergeten biedt het bos werknemers ook de mogelijkheid om een gezonde wandeling te maken. Niet voor niets is de slogan: ‘Je moet minimaal 20 minuten in de natuur doorbrengen. Tenzij je heel druk bent, dan een uur.’”

Al met al zijn er 128 grotere en kleinere stukjes bos te koop. Er zijn al vergevorderde plannen voor een tweede bos op Zuidoost, dus als de animo groot is, kunnen ondernemers eventueel ook hiervan een gedeelte kopen. 

Partners in het project zijn Koploperproject (initiator), Bedrijvenvereniging Zuidoost (partner), Ten Stripes (partner), Gemeente Groningen (grondeigenaar), Landschapsbeheer Groningen (natuurbeheer) en NMF (organisator). 

Ondernemers die belangstelling hebben in een stukje bos kunnen contact opnemen met bestuur@koploperbos.nl.