CO2, weg ermee!
We weten allemaal dat bossen een belangrijk onderdeel zijn van de natuur. Ze zorgen niet alleen voor zuurstof en absorberen koolstofdioxide, maar hun aanwezigheid helpt ook om de luchttemperatuur te verlagen en klimaatverandering tegen te gaan. Bossen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van broeikasgassen door CO2 uit de atmosfeer op te nemen en op te slaan in hun bladeren, stammen, wortels, takken, enzovoorts. Dit proces is beter bekend als: fotosynthese.
Wist je dat een volwassen boom na 50 jaar ongeveer twee ton CO2 uit de lucht filtert? Wanneer je 50 volwassen bomen 1 jaar laat groeien, halen deze samen dus twee ton CO2 uit de lucht. Een gemiddeld mens op aarde stoot op jaarbasis ongeveer 4,4 ton CO2 uit. Van die 50 bomen in één jaar, of 50 jaar van 1 boom kun je zo’n 11.600 kilometer rijden in een kleine benzineauto.
Onderdeel zijn van het Koploperbos initiatief draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar ook aan het imago van je bedrijf. Je laat zien dat je om het milieu geeft. En dit heeft een positief effect op je imago. Steeds meer consumenten zijn zich namelijk bewust van de impact van hun aankopen op het milieu en zijn op zoek naar bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door onderdeel te zijn van het Koploperbos initiatief, kun jij (ook met data zoals hierboven) aantonen dat je je inzet voor een duurzame toekomst.
Samen richting een duurzame toekomst
Duurzame bedrijfsvoering staat bovenaan de agenda van vele bedrijven. En terecht, we moeten de negatieve impact van onze bedrijfsvoering verminderen om de aarde leefbaar te houden. CO2 neutraal, of zelfs CO2 positief worden, is als bedrijf geen gemakkelijke uitdaging. Alle processen die bij je bedrijfsvoering komen kijken, stoten nu eenmaal snel broeikasgassen uit. Vervoer van grondstoffen, reizen van personeel, gebruik van materialen, enzovoorts.
Wil je impact maken op mens, milieu én economie, dan is het het beste om vanuit de kern van je organisatie positieve impact te maken. Kijk bijvoorbeeld naar het merk Tony Chocolonely. Met elke reep die Tony Chocolonely verkoopt zijn zij een stapje dichterbij het waarmaken van hun missie. Kijk voor meer informatie over duurzaam of missiegedreven ondernemen op de websites van B-Corp of Ten Stripes.
De impact van het Koploperbos op CO2 uitstoot
Wist je dat er in het Koploperbos 2800 bomen staan? Deze nemen +/- 27 ton CO2 per jaar op.
Het Koploperbos is niet het enige bos waar bedrijven deel aan kunnen nemen om zo hun CO2 uitstoot (gedeeltelijk) mee kunnen ‘compenseren’. Trees for all is een bekende organisatie die het planten van bomen haar core business heeft gemaakt, om CO2 uitstoot te compenseren. De organisatie heeft zelfs bomen geplant in Groningen.Â
Het Koploperbos wil meer doen dan alleen CO2 compenseren. Omdat het zo dichtbij is en jij als ondernemer eigenaarschap kan hebben over een stukje van het bos, maakt het bos impact op meer manieren dan alleen CO2 compensatie. Het draagt een besef én uitvoering van duurzaam ondernemen met zich mee.
Lees hier over de impact die het koploperbos nog meer maakt: linkjes