Tips om je medewerkers mee te nemen in het project en duurzaam ondernemen.

Studies hebben aangetoond dat duurzaamheidsprocedures bijdragen aan het vasthouden van werknemers én een positieve invloed hebben op de productiviteit en de algehele medewerkersbetrokkenheid. Toch is het voor veel bedrijven lastig om duurzaamheidsdoelen ook daadwerkelijk ‘levend te houden’ binnen hun organisatie. Hoe kun je je medewerkers succesvol inzetten bij het realiseren van je duurzaamheidsdoelen? En hoe worden zij betrokken bij duurzame initiatieven waar het bedrijf in investeert, zoals het Koploperbos?

 

Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet hoe jij je medewerkers kan inspireren en betrekken bij zowel het Koploperbos, medewerkerswelzijn en duurzaam ondernemen:

  1. Stimuleer actieve pauzes. De middagpauze is ideaal om even te bewegen. Promoot de route in het Koploperbos en noem hierbij dat een half uurtje daglicht niet alleen de nachtrust, maar ook de productiviteit van medewerkers bevordert.
  2. Organiseer actieve groepsactiviteiten in het bos. Groepsactiviteiten zijn goed vanuit een sociaal oogpunt en een groene omgeving werkt rustgevend, vermindert stress en stimuleert het concentratievermogen. Denk aan een vergadering in het bos, of gewoon een leuke picknick of lunch.
  3. Nodig medewerkers uit om met ideeën en initiatieven te komen. De beste ideeën komen vaak van de werkvloer, dus wil je werk maken van duurzaamheid, nodig je medewerkers dan uit om zelf met ideeën te komen. Falen mag, want als het niet lukt dan is het in ieder geval geprobeerd. Organiseer bijvoorbeeld eens een brainstormsessie over duurzaam ondernemen. Je kunt als inspiratie of kapstok de SDG’s gebruiken, want duurzaamheid is veel meer dan alleen een goed milieu. Maak duurzaamheid zichtbaar, zowel binnen als buiten je organisatie. 
  4. Laat zien waar je als organisatie mee bezig bent en wat voor plannen je hebt. Daarmee houd je je medewerkers betrokken bij het proces en kunnen zij weer met goede nieuwe initiatieven komen. Om je meest eerlijke verhaal te kunnen vertellen is het belangrijk dat je je impact meetbaar maakt, zodat elke stap zichtbaar is en medewerkers hier trots op kunnen zijn en nieuwe doelen samen willen behalen.
  5. Maak budget vrij voor duurzame initiatieven of projecten. Duurzaam ondernemen is helaas niet gratis. Maar tegenwoordig onmisbaar in je bedrijfsvoering. Anticipeer hierop en maak alvast budget vrij voor nieuwe initiatieven of projecten. 
  6. Geef medewerkers vertrouwen en verantwoordelijkheden rondom duurzaam ondernemen. Met ideeën komen is stap één, deze ook daadwerkelijk uitvoeren is stap twee. Geef je medewerkers de ruimte en verantwoordelijkheid om hun ideeën ook uit te voeren, zo zijn ze meer geïnvesteerd en voelen ze zich verantwoordelijk voor het duurzaam ondernemen van jouw bedrijf.
  7. Deel interne tips en feitjes over duurzaam ondernemen en vraag medewerkers zelf ook om input. Korte triggers zoals het lezen van een feitje zijn vaak food for thought en zijn dus inspirerend. Misschien komen je medewerkers hierdoor wel weer nieuwe ideeën voor het bedrijf, waar je zelf nog niet overna had gedacht.

Heb jij zelf nog goede ideeën of tips? Laat het ons weten via bestuur@koploperbos.nl.